Galeries en kunstenaars somber over btw-verhoging

De verhoging van de btw op toneel- en concertkaartjes is een half jaar uitgesteld. Het kabinet komt hiermee tegemoet aan bezwaren van de Eerste Kamer. Maar het uitstelt geldt niet voor de aankoop van antiek en kunstvoorwerpen, de btw hierop is per 1 januari 2011 omhoog gegaan van 6 naar 19%.

Irene Helle, bestuurder kunsten van FNV KIEM vindt dat deze maatregel de minachting toont van deze regering voor beeldende kunst. "Beeldend kunstenaars hebben ook projecten en verkopen kunst die over de belastingjaren heen lopen. Dus precies dezelfde redenering als die doorslaggevend is geweest voor de podiumkunst gaat op voor de beeldende kunst. Het is daarom onrechtvaardig dat uitstel van de btw-verhoging niet voor deze sector geldt."

Galeries gaan over de grens
De Nederlandse Galerie Associatie (NGA) verwacht dat galerieŽn naar het buitenland vluchten om de btw-verhoging van 6 naar 19 procent te ontlopen. Dat zegt NGA-voorzitter Guus Broos in dagblad Trouw. "Kunst is toch niet iets wat je in de winkel om de hoek koopt. Mensen willen er best even voor rijden."

Ook het hogere btw-tarief voor de invoer van kunst van buiten de EU zal het kabinet weinig opleveren. De maatregel is namelijk makkelijk te omzeilen, zo stelt Broos. Handelaren kunnen kunst van buiten de EU invoeren naar een EU-land met een laag btw-tarief. Vervolgens mogen ze de kunst belastingvrij naar Nederland doorvoeren, omdat het binnen de eurozone gebeurt.

[ Bron: Redactie Plein+ ]


Nieuws

25-01-2011 FNV Kiem wil procederen over hoog btw-tarief op levering kunstwerken
05-01-2011 Galeries en kunstenaars somber over btw-verhoging
29-12-2010 Wijziging in de belastingheffing met ingang van 1 januari 2011
21-12-2010 Btw-verhoging kunstsector half jaar uitgesteld
17-12-2010 WWIK verdwijnt
14-12-2010 Eerste Kamer neemt motie aan tegen btw-verhoging kunst

1 3


 

© 2015 Alexander van Sandick Services