Galeries en kunstenaars somber over btw-verhoging

De verhoging van de btw op toneel- en concertkaartjes is een half jaar uitgesteld. Het kabinet komt hiermee tegemoet aan bezwaren van de Eerste Kamer. Maar het uitstelt geldt niet voor de aankoop van antiek en kunstvoorwerpen, de btw hierop is per 1 januari 2011 omhoog gegaan van 6 naar 19%.

Irene Helle, bestuurder kunsten van FNV KIEM vindt dat deze maatregel de minachting toont van deze regering voor beeldende kunst. "Beeldend kunstenaars hebben ook projecten en verkopen kunst die over de belastingjaren heen lopen. Dus precies dezelfde redenering als die doorslaggevend is geweest voor de podiumkunst gaat op voor de beeldende kunst. Het is daarom onrechtvaardig dat uitstel van de btw-verhoging niet voor deze sector geldt."

Galeries gaan over de grens
De Nederlandse Galerie Associatie (NGA) verwacht dat galerieŽn naar het buitenland vluchten om de btw-verhoging van 6 naar 19 procent te ontlopen. Dat zegt NGA-voorzitter Guus Broos in dagblad Trouw. "Kunst is toch niet iets wat je in de winkel om de hoek koopt. Mensen willen er best even voor rijden."

Ook het hogere btw-tarief voor de invoer van kunst van buiten de EU zal het kabinet weinig opleveren. De maatregel is namelijk makkelijk te omzeilen, zo stelt Broos. Handelaren kunnen kunst van buiten de EU invoeren naar een EU-land met een laag btw-tarief. Vervolgens mogen ze de kunst belastingvrij naar Nederland doorvoeren, omdat het binnen de eurozone gebeurt.

[ Bron: Redactie Plein+ ]


Nieuws

07-12-2010 Motie-Noten (PvdA) c.s. over afzien van de verhoging van de btw op de podiumkunsten
06-12-2010 Werkgevers tegen snelle invoering btw-verhoging kunstensector
01-12-2010 Europese Commissie wil btw-stelsel vernieuwen
29-11-2010 Nieuwe regels voor overkreditering bij hypotheekverstrekking
21-11-2010 Evenementen omzeilen btw-verhoging
18-11-2010 Tweede Kamer stemt in met Belastingplan 2011

1 3


 

© 2015 Alexander van Sandick Services